Wij zijn lid van de FNRS

Wij zijn aangesloten bij branchevereniging FNRS omdat wij hiermee gesteund worden met advies, collectieve voordelen en concrete producten bij onze professionele bedrijfsvoering. De FNRS zorgt er in Nederland voor dat belangen van hippische ondernemers, met een bedrijf zoals die van ons, behartigt worden.

Met ons FNRS-lidmaatschap voldoen wij aan de minimale eisen voor kwaliteit, veiligheid en welzijn van mens en paard op ons bedrijf. Hierdoor kun jij erop vertrouwen dat wij onze zaken goed voor elkaar hebben.

Kwaliteit

De kwaliteit op ons bedrijf wordt gewaarborgd door een regelmatige kwaliteitskeuring. Hierbij wordt gecontroleerd of wij de juiste papieren bezitten om wet- en regelgeving na te leven. Tijdens de kwaliteitskeuring wordt er gekeken of het op ons bedrijf schoon, netjes en comfortabel is voor iedereen. Daarnaast zijn onze instructeurs allemaal in het bezit van een diploma om les te mogen geven.

Veiligheid

Veiligheid voor mens en dier vinden wij het allerbelangrijkste. Als lid van de FNRS kunnen wij aantonen te voldoen aan strenge veiligheidseisen. FNRS werkt daarvoor samen met de Stichting Veilige Paardensport. Op deze manier kan jij op een veilige manier bij ons (leren) paardrijden. Het bewijs voor het voldoen aan deze veiligheidseisen herken je aan het blauwe FNRS-bord en het oranje-witte bord van de Stichting Veilige Paardensport.

Welzijn

Gezonde en gelukkige paarden zijn de basis voor ons bedrijf. Het werken met dieren brengt verantwoordelijkheden met zich mee, zeker nu paardenwelzijn in de paardenwereld steeds meer aandacht krijgt. Tijdens de kwaliteitskeuring wordt daarom extra op welzijn gelet. Hierbij wordt gekeken naar voermanagement, de gezondheidstoestand van onze paarden, het stalklimaat, de mogelijkheden tot contact met andere paarden, weidebeheer en vrije beweging.

Samenwerking FNRS-KNHS

Doordat de FNRS samenwerkt met de sportbond, de Koninklijke Hippische Sportfederatie (KNHS), worden onze leden ook lid van de KNHS. Door deze samenwerking ben je aanvullend verzekerd via een collectieve ongevallenverzekering. Ook kan je deelnemen aan F-proeven en de bronzen en zilveren ruiteropleidingen van de KNHS. Daarnaast ontvang je twee keer per jaar het magazine Paard&Sport en krijg je interessante ledenkorting op ruitersportartikelen en evenementen. Onze jongste leden t/m 12 jaar ontvangen twee keer per jaar het magazine Bixie&Friends op de deurmat.

Je kan bij ons meedoen aan verschillende wedstrijden. Er is elke maand wel een wedstrijd. De wedstrijden zijn onderdeel van de FNRS/KNHS opleidingen. Bij ons kan je aan de volgende opleidingen deelnemen:

Dressuur, F-proeven F1 – F15,

image001

Vaardigheid, VA1 + VA2,

Oefenspringen, OS1 + OS2,

Springen, C1 – C4,

Ruiterbewijs,

CBR1 – CBR3,

Carrousel,

Zitcompetitie

BIXIE

Als je mee wilt doen aan een FNRS/KNHS wedstrijd, moet je goed op de prikborden letten die in het halletje van de kantine hangen. Daar komt ongeveer een maand voor een wedstrijd de inschrijflijst op te hangen. Je kan je hierop inschrijven en je mag zelf kiezen op welk paard/pony je meedoet. Let wel op dat het een pony is waar je tijdens de les ook regelmatig op rijdt, dat is namelijk niet zomaar!

Als je voor de 1e keer meedoet, begin je in de klasse F1. Ongeveer een week voor de wedstrijd komt er een nieuwe lijst te hangen met tijden erop. Je hebt losrijtijden en starttijden, je moet kijken hoe laat je moet losrijden en daarvoor moet je ongeveer een uur van tevoren aanwezig zijn. Als je dan aankomt op de manege ga je eerst in de kantine bij het secretariaat je ruiterpaspoort inleveren en je startgeld betalen, vraag gelijk even bij het secretariaat of de wedstrijd nog op tijd loopt, of dat het misschien in- of uitgelopen is en wanneer je je theorie mag komen maken.

Als je dat weet, ga je naar stal om je paard klaar te maken, soms is het paard al klaar omdat er andere mensen voor je erop gestart hebben. Het beste is om de dag voor de wedstrijd je paard in te vlechten. Je maakt dan kleine vlechtjes in de manen en zorgt dat de staart mooi schoon is en daar doe je een grote vlecht in. Dan is het op de wedstrijddag alleen nog een kwestie van goed poetsen, knotjes van de kleine vlechtjes maken en de staart uitpluizen. Dan zorg je nog dat er een wit dekje onder het schone zadel komt en dat het hoofdstel schoon is. Zelf moet je een cap, rode trui of zwart rijjasje, lichte of donkere rijbroek (geen ‘leuke’ kleurtjes), rijlaarzen of jophurs met chaps en witte handschoenen aanhebben.

Zorg ervoor dat je klaarstaat als je los moet rijden. Je moet zelf zorgen dat iemand je voorleest, wacht hier niet te lang mee om te vragen! Als je gestart hebt en het paard hoeft ook geen proeven meer te lopen, moet je het paard uitvlechten, het eigen dekje weer onder het zadel doen en ervoor zorgen dat z’n stal weer netjes is. Dan ga je in de kantine wachten (tijden staan ook op de startlijst) op de protocoluitreiking. Het kan zijn dat deze uitreiking in- of uitloopt, aangezien er een hoop geteld moet worden. Hier krijg je te horen hoeveel punten je had voor je proef en krijg je je ruiterpaspoort ook weer terug. In je ruiterpaspoort worden de promotiepunten afgetekend en daar kan je ook in vinden of je je theorie al hebt gehaald. Je hebt de volgende punten nodig om door te mogen naar de volgende klasse: Let wel op: als je genoeg punten hebt, moet je wel oefenen voor de klasse erna om teleurstellingen te voorkomen, je gaat dan toch weer naar een hoger niveau….210 punten = 1 promotiepunt

F1 minimaal 1 promotiepunt, maximaal 3 promotiepunten

F2 minimaal 1 promotiepunt, maximaal 3 promotiepunten + maximaal 3 fout bij de theorie

F3 minimaal 2 promotiepunten, maximaal 5 promotiepunten

F4 minimaal 2 promotiepunten, maximaal 5 promotiepunten + maximaal 3 fout bij de theorie

F5 minimaal 2 promotiepunten, maximaal 5 promotiepunten

F6 minimaal 2 promotiepunten, maximaal 5 promotiepunten + maximaal 3 fout bij de theorie

F7 minimaal 2 promotiepunten, maximaal 5 promotiepunten

F8 t/m F1 minimaal 3 promotiepunten, maximaal 5 promotiepunten + bij de F10 maximaal 3 fout bij de theorie

Als je mee wilt doen met een springwedstrijd, moet je minimaal je F6 diploma hebben en in de springles rijden of je CBR 3 hebben behaald.

Als je de even klasse’s gehaald hebt, krijg je een diploma. Dit diploma moet de manege bestellen en krijg je dus achteraf. Welke theorie er geleerd moet worden, staat in het FNRS leerboek., deze kan je in de de ruitershop kopen.

Vraag aan je instructrice voor meer informatie of kijk op www.khns.nl